Blog o technice


 Na co se zaměřit při výběru nového digitálního kompaktu?

Připravili jsme jednoduchý návod, jak vybrat ideální digitální kompakt, kde vás rychle seznámíme s několika důležitými informacemi. Pokud jste před nákupem digitální zrcadlovky nebo bezzrcadlovky upřednostnili kompaktní fotoaparát, pak jste rozhodně na správném místě. Pokud ovšem stále nevíte jaký typ digitálního fotoaparátu bude pro vás přesně nejlepší, prohlédněte si nejdříve raději základní rady před nákupem fotoaparátu.

Většina začínajících nebo amatérských fotografů si digitální kompakty vybírá nejen pro jejich cenovou dostupnost, ale také protože patří mezi nejmenší a nejlehčí digitální fotoaparáty, které mohou mít při sobě v jakékoliv situaci. S digitálním kompaktem, který máte neustále u sebe jednoduše nezmeškáte žádný zajímavý okamžik, který můžete během dne okamžitě vyfotografovat.

Na co se zaměřit při výběru nového digitálního kompaktu?

Oblíbené foťáky na Heureka.cz | Nejprodávanější foťáky na Alza.cz

Nicméně při používání kompaktu musíte také počítat s jejich nevýhodami. Valná většina kompaktů dokáže zaznamenat kvalitní fotografie pouze během dostatečného osvětlení. Mezi jejich slabší vlastnosti může patřit také výsledná kvalita fotografií, omezená práce s hloubkou ostrosti, pomalejší rychlost ostření, horší ergonomie ovládání, ale také slabší nabídka nebo možnosti pro další foto příslušenství. To je hlavní daň za kompaktní rozměry a nízkou váhu.

Abyste se při nákupu kompaktu nezklamali, zbystřete vždy svoji pozornost u nejlevnější kategorie. Převážně se jedná o přístroje s fyzicky malými senzory, kterým výrazně začne ubývat dech při zvýšené hodnotě ISO, kterou využijete při slabém světle. Rozhodně se nenechte zviklat marketingovými chytáky, kde se běžně upřednostňuje vysoký počet megapixelů či ultra dlouhý zoom objektiv. Neznalí uživatelé si pak mohou myslet, že více znamená i lépe. Zde ovšem fyzikální zákony nejde nijak obelstít.

Pokud vybíráte nový kompakt pro jeho malé rozměry a zároveň očekáváte od takového přístroje dostatečnou míru obrazové kvality i za horších světelných podmínek včetně rozumně rychlého ostření, pak zužte svůj výběr na pokročilé kompakty s 1" čipem. Mezi takové kapesní přístroje patří např. Sony CyberShot RX100, Canon PowerShot G7 X, Panasonic Lumix LX100, Panasonic Lumix LX15. Některé z těchto kompaktů lze zakoupit již pod hranicí 10 tisíc korun.

Fotografie pořízené digitálním fotoaparátem

Použité fotografie jsou (se svolením) převzaty z fotogalerie Fotio.cz

Oblíbenou kategorií jsou poměrně univerzální ultrazoomy, které se od běžných kompaktů liší rozměrnější konstrukcí s řadou ovládacích prvků, ale i výrazným optickým zoomem. Ultrazoomy vybavené 1" snímačem typu CMOS mohou dokonce v řadě situací směle konkurovat nejlevnějším digitálním zrcadlovkám. Tyto přístroje navíc často nabízejí univerzální objektivy o vynikající světelnosti. Mezi takové ultrazoomové fotoaparáty se řadí např. Canon PowerShot G3 X, Panasonic Lumix FZ1000 či Sony CyberShot RX10.

I přes celou řadu omezení dokáží kompaktní fotoaparáty v rukách zkušených fotografů pořizovat relativně kvalitní fotografie v celé řadě rozmanitých situací. Při jejich výběru se ideálně zaměřte na přístroje s fyzicky velkým senzorem a zároveň také kvalitním objektivem o vysoké světelnosti, která se běžně udává clonovým číslem přímo na objektivu (např. F/2.8 nebo nižším).

Nabídku nejprodávanějších digitálních kompaktů na českém trhu lze jednoduše prozkoumat přímo v nákupním rádci Heureka, kde můžete ověřené e-shopy a zároveň i jejich ceny mezi sebou vzájemně porovnat.

Porovnejte základní vlastnosti a důležité parametry kompaktních fotoaparátů mnoha oblíbených značek na našem trhu. Na webu MegaDuel velmi jednoduše srovnáte zajímavé digitální kompakty, u kterých zároveň naleznete i užitečné odkazy na recenze nebo jejich testy.

Hledáte dárek pro blízké? Využijte rady, tipy nebo nápady a vyberte ideální dárek pro ženy, originální dárek pro může nebo oblíbený dárek pro děti.

Srovnání digitálních fotoaparátů

Témata / Fotoaparáty / Rady a návody


Novější článek / Starší článek

Copyright 2012 - MegaDuel.cz, Všechna práva vyhrazena / O blogu